środa, 21 sierpnia 2013

Francuzy na ostro

Brzmi groźnie, ale smakuje całkiem fajnie. Gotowe ciasto francuskie tym razem nie na słodko, ale z chili. Świetnie nam się skomponowało z czerwonym barszczykiem.


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (bardzo mi pasuje z Lidla)
  • 10 dag sera żółtego
  • 4 kabanosy (drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 jajko
  • przyprawy: chili, oregano, sól ziołowa

To do dzieła. Ciasto francuskie przekroiłam wzdłuż na 4 paski, następnie wszerz na 6. Powstały mi 24 kwadraty.

Każdego kabanosa podzieliłam na 6 kawałków, ser żółty starłam na drobnej tarce. Na cieście układałam kabanosy, ser żółty, doprawiałam chili i oregano. 


Posklejałam kopertki. Posmarowałam po wierzchu rozmąconym jajkiem, posypałam delikatnie solą ziołową.


Piekłam w temperaturze około 180 stopni z termoobiegiem 10-15 minut na złoty kolor.

Szczerze polecam, bo to fajna przekąska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz