niedziela, 23 czerwca 2013

Rolada z truskawkami

Sezon na truskawki jeszcze trwa, dlatego podam mój sprawdzony przepis na roladę truskawkową.
To ciasto biszkoptowe z delikatną truskawkowo - śmietanową pianką. U mnie w domu znika w błyskawicznym tempie.

Składniki ciasta:
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy truskawkowej:
  • 350g truskawek - umytych, bez szypułek 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie błyskawicznej bitej śmietany typu śnieżka
  • 200 ml mleka 3,2%
Robimy ciasto:
Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, potem porcjami cukier puder. Na końcu do masy jajecznej wlewamy powoli wodę i ubijamy aż masa będzie bardzo puszysta. W osobnym naczyniu przygotowujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy powoli do masy jajecznej mieszamy delikatnie (bez użycia miksera) do połączenia składników.

Kwadratową blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Pieczemy bez termoobiegu około 15 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło i dało się zwinąć.
Kiedy ciasto przestygnie dobrze jest zeskrobać z niego „skórkę”. Masa truskawkowa lepiej przylgnie do ciasta i całość będzie się lepiej trzymać razem. Ponownie przykryć wilgotną ściereczką.



Wykonanie masy:
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w szklance wody, pozostawiamy do wystygnięcia.
Truskawki miksujemy. Można to zrobić dzień wcześniej i zamrozić. Kiedy dodamy zmrożone truskawki do masy - ta szybciej zgęstnieje.
Kiedy galaretka zacznie tężeć ubijamy śmietanę wg przepisu na opakowaniu. Do śmietany dodajemy porcjami tężejąca galaretkę następnie mus truskawkowy. Jeśli dodamy zmrożony mus (należy go wyjąć z zamrażarki godzinę wcześniej) masa bardzo szybko zgęstnieje. Jeśli dodamy świeży mus truskawkowy masę trzeba schłodzić w lodówce. W przeciwnym razie wypłynie z ciasta.


Tężejącą masę rozsmarowujemy na cieście i natychmiast zwijamy. Całość zawijamy w papier do pieczenia lub folię aluminiową, aby nadać roladzie odpowiedni kształt. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny przed podaniem.


Bezpośrednio przed krojeniem posypujemy cukrem pudrem. Do cukru pudru można dodać cukier z prawdziwą wanilią.

Smacznego!
P.S.

Masy wystarcza na 2 rolady, można upiec od razu dwa placki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo szybko znika. Jeśli zostanie masy można ją włożyć do pucharków deserowych lub wysokich kieliszków do martini – chętnie się go zjada jako samodzielny deser.
Rolada na zdjęciu trochę popękała przy zwijaniu, gdyż dałam zbyt dużo masy truskawkowej - chciałam przedobrzyć jak zwykle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz