To ciasto biszkoptowe z delikatną truskawkowo - śmietanową pianką. U mnie w domu znika w błyskawicznym tempie.
Składniki ciasta:
- czubata szklanka mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 1/3 szklanki wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy truskawkowej:
- 350g truskawek - umytych, bez szypułek
- 1 galaretka truskawkowa
- łyżeczka żelatyny
- 1 opakowanie błyskawicznej bitej śmietany typu śnieżka
- 200 ml mleka 3,2%
Robimy ciasto:
Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, potem porcjami cukier puder. Na końcu do masy jajecznej wlewamy powoli wodę i ubijamy aż masa będzie bardzo puszysta. W osobnym naczyniu przygotowujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy powoli do masy
jajecznej mieszamy delikatnie (bez użycia miksera) do połączenia
składników.
Kwadratową blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Pieczemy bez
termoobiegu około 15 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło i dało się zwinąć.
Kiedy ciasto przestygnie dobrze jest
zeskrobać z niego „skórkę”. Masa truskawkowa lepiej przylgnie do ciasta i
całość będzie się lepiej trzymać razem. Ponownie przykryć wilgotną
ściereczką.
Wykonanie masy:
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w szklance wody, pozostawiamy do wystygnięcia.
Truskawki miksujemy. Można to zrobić
dzień wcześniej i zamrozić. Kiedy dodamy zmrożone truskawki do masy - ta
szybciej zgęstnieje.
Kiedy galaretka zacznie tężeć ubijamy
śmietanę wg przepisu na opakowaniu. Do śmietany dodajemy porcjami tężejąca
galaretkę następnie mus truskawkowy. Jeśli dodamy zmrożony mus (należy
go wyjąć z zamrażarki godzinę wcześniej) masa bardzo szybko zgęstnieje.
Jeśli dodamy świeży mus truskawkowy masę trzeba schłodzić w lodówce. W
przeciwnym razie wypłynie z ciasta.
Tężejącą masę rozsmarowujemy na cieście i
natychmiast zwijamy. Całość zawijamy w papier do pieczenia lub folię
aluminiową, aby nadać roladzie odpowiedni kształt. Schładzamy w lodówce
przez minimum 3 godziny przed podaniem.
Bezpośrednio przed krojeniem posypujemy cukrem pudrem. Do cukru pudru można dodać cukier z prawdziwą wanilią.
Smacznego!
Masy wystarcza na 2
rolady, można upiec od razu dwa placki. Ciasto jest delikatne, puszyste i
bardzo szybko znika. Jeśli zostanie masy można ją włożyć do pucharków
deserowych lub wysokich kieliszków do martini – chętnie się go zjada
jako samodzielny deser.
Rolada na zdjęciu trochę popękała przy zwijaniu, gdyż dałam zbyt dużo masy truskawkowej - chciałam przedobrzyć jak zwykle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz