środa, 26 czerwca 2013

Smakosz kawy

Jestem smakoszem kawy, bardzo lubię ten napój, nawet latem. Dwie moje ulubione kawy to espresso i mleczna latte. Zwykle rano piję dużą kawę z mlekiem, a w ciągu dnia już tylko espresso lub expresso jak niektórzy wolą.


Od niedawna smakuję w kawach, ale już mogę powiedzieć, że dla mnie numer jeden to kawy 100% arabiki.

Ostatnio mój faworyt to Dallmayr Crema d'oro Intensa.

Arabika to tradycyjnie najstarszy gatunek kawy uprawiany przez człowieka. Mówi się, że jej nazwa pochodzi od arabskich kupców, którzy ją upowszechnili. Jej ziarenka są mniejsze, jest bardziej wymagająca jeśli chodzi o warunki uprawy. Jest aromatyczna, ma łagodny lekko kwaskowy smak. Zawiera mniej kofeiny niż drugi najpopularniejszy gatunek, czyli robusta.

Generalnie zasada jest taka: w mieszance im więcej arabiki, tym kawa jest bardziej aromatyczna, ale ma mniej kofeiny. Jeśli podnosimy zawartość robusty kawa ma smak ostrzejszy i gorzkawy, ale ma więcej kofeiny, bardziej odczuwamy jej pobudzające właściwości.

Ostatnio moja biblioteczka powiększyła się o kilka pozycji o kawie, jak się dokształcę, podzielę się ciekawostkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz