czwartek, 29 sierpnia 2013

Krem z brokułów

Trzecia kremowa zupa, jedna z ulubionych w naszym domu:

Krem z brokułów, składniki:
  • 1,5 litra wody
  • pół opakowania mieszanki warzyw mrożonych (im więcej różnych składników tym lepiej)
  • 1 duży brokuł - 500g
  • łyżka oleju lub masła klarowanego
  • pół łyżki przyprawy uniwersalnej  
  • 1 mała śmietana 18%
Ta zupa najlepiej smakuje z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ostatnio kupiłam chrupiące grube paluszki - włoski chlebek czosnkowy. Świetnie się skomponowało.

Wszystkie składniki gotuję razem 20-30 minut, miksuję na gładki krem. Można zaprawić śmietaną lub zrobić kleksa ze śmietany na talerzu. Czasem, jak mamy gości dogotowuję dodatkowo kilka małych różyczek brokuła do dekoracji. Dodatkowego brokuła gotuję osobno przez 1-2 minuty, aby się nie rozpadł, był zieloniutki i chrupiący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz