Ostatnio mnie wzięło na kremowe zupy, w ciagu kilku dni gotowałam krem z marchewki, brokułową i pomidorową.
Na początek marchewkowa:
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 2 ziemniaki
- litr wody
- łyżka przyprawy uniwersalnej
- 2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego (jedna łyżka do gotowania zupy, druga do podsmażenia cebulki)
- 2 ząbki świeżego czosnku
- 1 cebula
- śmietana lub jogurt naturalny
- natka pietruszki
Warzywa obieram, kroję w kostkę. Wszystkie składniki gotuję 30-40 minut do miękkości. Czosnek przeciskam przez praskę. Zupę i świeży czosnek miksuję na krem. Cebulkę przysmażam na złoty kolor.
Zupę wylewam na talerze, ozdabiam śmietaną lub jogurtem, na środek daję trochę złotej cebulki i posypuję zieloną natką.
Moje pierwsze wrażenie to papka jak dla niemowlaków :-) jednak dodatek świeżego czosnku i złocistej cebulki zrobił swoje i wyszła naprawdę niezła zupka.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz