czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa krem z marchewki

Ostatnio mnie wzięło na kremowe zupy, w ciagu kilku dni gotowałam krem z marchewki, brokułową i pomidorową.

Na początek marchewkowa:

Składniki:
  • 4 średnie marchewki
  • 2 ziemniaki
  • litr wody
  • łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego (jedna łyżka do gotowania zupy, druga do podsmażenia cebulki)
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 cebula
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • natka pietruszki
Warzywa obieram, kroję w kostkę. Wszystkie składniki gotuję 30-40 minut do miękkości. Czosnek przeciskam przez praskę. Zupę i świeży czosnek miksuję na krem. Cebulkę przysmażam na złoty kolor.

Zupę wylewam na talerze, ozdabiam śmietaną lub jogurtem, na środek daję trochę złotej cebulki i posypuję zieloną natką.

Moje pierwsze wrażenie to papka jak dla niemowlaków :-) jednak dodatek świeżego czosnku i złocistej cebulki zrobił swoje i wyszła naprawdę niezła zupka.

Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz