piątek, 16 sierpnia 2013

Sałatka "Meksykański Król Imprezy"

Kiedyś jadłam u znajomych tą sałatkę, poprosiłam o przepis, teraz wreszcie się przydał. Muszę przyznać, że wyszła naprawdę dobrze! Kolorowa, efektowna i smakowita. Cieszy oko i podniebienie.


Podaję składniki:
  • 500g mięsa mielonego, najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 500g pieczarek
  • 3 pomidory 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200g sera żółtego
  • 1 paczka chipsów tortilla
  • duży jogurt grecki
  • 6 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka lub przyprawa meksykańska, można też dodać chili dla ostrości. Ja dodałam oczywiście moje ukochane pomidory z chili.
Cebulę siekamy, mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, w połowie smażenia dodajemy cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Pieczarki kroimy w plastry, przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, również odstawiamy do ostudzenia.

Jogurt grecki mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, ja dodałam jeszcze łyżeczkę ostrej musztardy sarepskiej.

Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Warstwami od dołu układamy:

sałatę lodową, pomidory, mięso, pieczarki, kukurydzę, czerwoną fasolę, polewamy sosem. Posypujemy żółtym serem. Z chipsów tortilla robimy "koronę" dookoła salaterki, resztę chipsów kruszymy i posypujemy sałatkę po wierzchu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz