Kiedyś jadłam u znajomych tą sałatkę, poprosiłam o przepis, teraz wreszcie się przydał. Muszę przyznać, że wyszła naprawdę dobrze! Kolorowa, efektowna i smakowita. Cieszy oko i podniebienie.
Podaję składniki:
- 500g mięsa mielonego, najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 sałaty lodowej
- 500g pieczarek
- 3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200g sera żółtego
- 1 paczka chipsów tortilla
- duży jogurt grecki
- 6 łyżek majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka lub przyprawa meksykańska, można też dodać chili dla ostrości. Ja dodałam oczywiście moje ukochane pomidory z chili.
Cebulę siekamy, mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, w połowie smażenia dodajemy cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki kroimy w plastry, przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, również odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt grecki mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, ja dodałam jeszcze łyżeczkę ostrej musztardy sarepskiej.
Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Warstwami od dołu układamy:
sałatę lodową, pomidory, mięso, pieczarki, kukurydzę, czerwoną fasolę, polewamy sosem. Posypujemy żółtym serem. Z chipsów tortilla robimy "koronę" dookoła salaterki, resztę chipsów kruszymy i posypujemy sałatkę po wierzchu.
Pieczarki kroimy w plastry, przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, również odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt grecki mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, ja dodałam jeszcze łyżeczkę ostrej musztardy sarepskiej.
Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Warstwami od dołu układamy:
sałatę lodową, pomidory, mięso, pieczarki, kukurydzę, czerwoną fasolę, polewamy sosem. Posypujemy żółtym serem. Z chipsów tortilla robimy "koronę" dookoła salaterki, resztę chipsów kruszymy i posypujemy sałatkę po wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz