wtorek, 13 sierpnia 2013

Sernik warstwowy z czekoladą i nutellą

Pierwszy raz robiłam ten sernik na przyjazd gości i muszę przyznać, że jest niezły :-)
Przepis zaczerpnięty z serwisu mojewypieki.com po drobnych modyfikacjach.



Bardzo prosty do zrobienia, w miarę szybki. Po upieczeniu jest kremowy i mazisty, rozpływa się w ustach.

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm:
Na spód:
  • 200g ciastek digestive
  • 3 łyżki nutelli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu - był w oryginalnym przepisie, ale moim zdaniem bez tego dodatku też byłby pyszny.

Masa serowa:
  • 3 kostki (750g) sera 3-krotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • małe opakowanie budyniu waniliowego
  • 3-4 łyżki nutelli 
  • 150g gorzkiej czekolady

Opcjonalnie do dekoracji:
  • 50g gorzkiej czekolady.

A tak to cudo powstaje:

Ciasteczka rozkruszamy - ręcznie lub w rozdrabniaczu od blendera lub mikserze z nożem. Mieszamy z nutellą i cynamonem. Spód tortownicy wykładamy folią aluminiową, wysypujemy masę  ciasteczkową. Ma konsystencję kruszonki, dlatego lekko ugniatamy dłonią, aby powstał zwarty spód sernika. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy porcjami jajka, budyń i śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy płynną czekoladę, do drugiej nutellę i  miksujemy. Na spód ciasteczkowy wylewamy najpierw masę z czekoladą, następnie masę z nutellą, na końcu ostrożnie białą masę, gdyż ma ona tą samą konsystencję, co masa z nutellą i łatwo się mieszają.

Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach C.
Wystudzone ciasto można polać czekoladą lub posypać wiórkami czekoladowymi.

Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz