Pierwszy raz robiłam ten sernik na przyjazd gości i muszę przyznać, że jest niezły :-)
Przepis zaczerpnięty z serwisu mojewypieki.com po drobnych modyfikacjach.
Bardzo prosty do zrobienia, w miarę szybki. Po upieczeniu jest kremowy i mazisty, rozpływa się w ustach.
Składniki na tortownicę o średnicy 24cm:
Na spód:
- 200g ciastek digestive
- 3 łyżki nutelli
- 1/2 łyżeczki cynamonu - był w oryginalnym przepisie, ale moim zdaniem bez tego dodatku też byłby pyszny.
Masa serowa:
- 3 kostki (750g) sera 3-krotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- małe opakowanie budyniu waniliowego
- 3-4 łyżki nutelli
- 150g gorzkiej czekolady
Opcjonalnie do dekoracji:
- 50g gorzkiej czekolady.
A tak to cudo powstaje:
Ciasteczka rozkruszamy - ręcznie lub w rozdrabniaczu od blendera lub mikserze z nożem. Mieszamy z nutellą i cynamonem. Spód tortownicy wykładamy folią aluminiową, wysypujemy masę ciasteczkową. Ma konsystencję kruszonki, dlatego lekko ugniatamy dłonią, aby powstał zwarty spód sernika. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy porcjami jajka, budyń i śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy płynną czekoladę, do drugiej nutellę i miksujemy. Na spód ciasteczkowy wylewamy najpierw masę z czekoladą, następnie masę z nutellą, na końcu ostrożnie białą masę, gdyż ma ona tą samą konsystencję, co masa z nutellą i łatwo się mieszają.
Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach C.
Ciasteczka rozkruszamy - ręcznie lub w rozdrabniaczu od blendera lub mikserze z nożem. Mieszamy z nutellą i cynamonem. Spód tortownicy wykładamy folią aluminiową, wysypujemy masę ciasteczkową. Ma konsystencję kruszonki, dlatego lekko ugniatamy dłonią, aby powstał zwarty spód sernika. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy porcjami jajka, budyń i śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy płynną czekoladę, do drugiej nutellę i miksujemy. Na spód ciasteczkowy wylewamy najpierw masę z czekoladą, następnie masę z nutellą, na końcu ostrożnie białą masę, gdyż ma ona tą samą konsystencję, co masa z nutellą i łatwo się mieszają.
Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach C.
Wystudzone ciasto można polać czekoladą lub posypać wiórkami czekoladowymi.
Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz