czwartek, 8 sierpnia 2013

Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkiem i czerwonym winem

W ramach opróżniania zamrażarki mamy dziś wątróbkę na tapecie. Nie pamiętam, kiedy ostatnio ją przyrządzałam, bo zwykle daję ją tylko do pasztetu.

Postanowiłam zrobić ją niestandardowo. Kiedyś ktoś mi mówił, że smaczna jest kiedy doda się cząstki jabłka, pomyślałam, pokombinowałam i stwierdziłam, że podleję ją jeszcze szklaneczką wina.


Składniki
  • około 1 kilogram wątróbki wieprzowej
  • 4 spore cebule
  • 2 średnie jabłka
  • szklanka czerwonego wina
  • przyprawa kucharek (lub po prostu sól) i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Wątróbkę najpierw umyłam i porządnie osuszyłam w ręcznikach papierowych, aby nie "strzelała" na patelni w czasie smażenia, pokroiłam w plastry. Cebulę obrałam i pokroiłam w grubsze półplasterki, jabłka obrałam i pokroiłam w ósemki.
Wątróbkę obtaczałam w mące i rumieniłam z obu stron na złoty kolor. Potem zmniejszyłam gaz pod patelnią, dodałam cebulę i jabłka, doprawiłam, podlałam winem, przykryłam pokrywką i dusiłam około 15 minut.



Podałam z ziemniakami.

Muszę przyznać, że mi posmakowało. Cebula się nie rozpadła, jabłka zmiękły, ale również zachowały kształt, dodatkowo przeszły smakiem wina. Mniam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz