Od lat robię taką zupę, bardzo smakuje mojej Córce, przemycam w niej cały bukiet warzyw.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- pół opakowania mieszanki warzyw mrożonych (im więcej różnych składników tym lepiej)
- łyżka oleju lub masła
- pół łyżki przyprawy uniwersalnej
- 1 karton (500g) przecieru pomidorowego
- 1 mała śmietana 18%
- przyprawa chmeli-suneli - u nas obowiązkowa do pomidorowej
Wykonanie:
Do garnka z wodą wrzucam zamrożone warzywa, dodaję oliwę i przyprawy. Gotuję około 20-30 minut, aby warzywa były miękkie.
Warzywa odcedzam, wywar warzywny wlewam z powrotem do garnka. Do miksera (najlepiej miksują mi się zupy w dzbanku do koktajli) wlewam przecier pomidorowy i wrzucam gorące warzywa z zupy.
Do garnka z wodą wrzucam zamrożone warzywa, dodaję oliwę i przyprawy. Gotuję około 20-30 minut, aby warzywa były miękkie.
Warzywa odcedzam, wywar warzywny wlewam z powrotem do garnka. Do miksera (najlepiej miksują mi się zupy w dzbanku do koktajli) wlewam przecier pomidorowy i wrzucam gorące warzywa z zupy.
Dzięki takiemu połączeniu nie zepsuję miksera, bo całość będzie w sumie ciepła, nie gorąca. Miksuję na gładką masę.
Łączę ze sobą przetarte warzywa i wywar, zagotowuję, zaprawiam śmietaną. Nie ma potrzeby zagęszczania mąką, zupa jest gęsta od warzyw, a dziecko zjada wszystkie warzywa :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz