czwartek, 29 sierpnia 2013

Kremowa zupa pomidorowa

Od lat robię taką zupę, bardzo smakuje mojej Córce, przemycam w niej cały bukiet warzyw.



Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • pół opakowania mieszanki warzyw mrożonych (im więcej różnych składników tym lepiej)
  • łyżka oleju lub masła
  • pół łyżki przyprawy uniwersalnej  
  • 1 karton (500g) przecieru pomidorowego
  • 1 mała śmietana 18% 
  • przyprawa chmeli-suneli - u nas obowiązkowa do pomidorowej
Wykonanie:

Do garnka z wodą wrzucam zamrożone warzywa, dodaję oliwę i przyprawy. Gotuję około 20-30 minut, aby warzywa były miękkie.

Warzywa odcedzam, wywar warzywny wlewam z powrotem do garnka. Do miksera (najlepiej miksują mi się zupy w dzbanku do koktajli) wlewam przecier pomidorowy i wrzucam gorące warzywa z zupy. 

Dzięki takiemu połączeniu nie zepsuję miksera, bo całość będzie w sumie ciepła, nie gorąca. Miksuję na gładką masę.

Łączę ze sobą przetarte warzywa i wywar, zagotowuję, zaprawiam śmietaną. Nie ma potrzeby zagęszczania mąką, zupa jest gęsta od warzyw, a dziecko zjada wszystkie warzywa :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz