poniedziałek, 8 lipca 2013

Dziś pokażę wyjątkowy przepis na tortillę. U nas w domu stała się hitem od pierwszego spróbowania. Typowo meksykańskie danie, pożywne, pyszne. Zrobiłam z wołowiną i dwoma sosami: czerwoną salsą i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. Oto efekt, ale po kolei.
Składniki na tortillę:


Czerwona salsa:
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • chilli, sól i pieprz do smaku
Sos czosnkowy:
Zaczynamy od przygotowania mięsa, bo duszenie wołowiny trwa najdłużej. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu przysmażamy drobno pokrojone kawałki wołowiny, przyprawiamy ulubioną przyprawą: solą pieprzem i chilli lub mieszanką. Kiedy się przyrumieni podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy około 2 godziny do miękkości.



Czerwona salsa: najpierw rumienimy cebulkę na złoty kolor, do garnuszka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane pomidory, wszystko razem dusimy około 10 minut. Jak przestygnie miksujemy blenderem, doprawiamy.



Sos czosnkowy: świeży czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do lodówki do przegryzienia.

Sałatę lodową rwiemy lub kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy, awokado obieramy i kroimy w kostkę.

Placek smarujemy cienko czerwoną salsą, składniki rozkładamy równomiernie na placku. Nie dajemy ich zbyt dużo, aby po zwinięciu nie wypadały i ładnie się podgrzały na patelni grillowej.



Z jednej strony zawijamy do góry pasek o szerokości około 5 cm, boki zawijamy do środka, można też zwinąć w rulon jak naleśnika.

Rozgrzewamy patelnię grillową, tradycyjną patelnię bez tłuszczu lub piekarnik. Podgrzewamy tortillę.

Zimny sos czosnkowy dodajemy bezpośrednio przed jedzeniem. 
Ja tak lubię ten sos, że wlewam go łyżeczką do tortilli praktycznie przed każdym kęsem :-)

Smacznego! Naprawdę warto spróbować. Zanim pierwszy raz zrobiłam tortillę przeczytałam mnóstwo przepisów i pomysłów na tortillę, pomyślałam i wybrałam to, co mogłoby nam najbardziej smakować. To był strzał w dziesiątkę. To aktualnie nasz domowy przebój, popisuję się nim przed gośćmi i zawsze smakuje.

1 komentarz:

  1. Mniaaaam to, co uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie !


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń