Zobaczyłam gdzieś ostatnio zdjęcie jagodzianek zwiniętych jak ślimaczki, oryginalny przepis gdzieś uciekł, ale pomysł w głowie został. Postanowiłam spróbować. Oto efekt:
Ciasto drożdżowe zagniotłam z przepisu na bułeczki cynamonowe, sposób przygotowania również stamtąd.
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g drożdży
- 75 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
Do nadzienia:
- 300g twarożku homogenizowanego waniliowego - powinien być dość gęsty, aby nie wypłynął i ciasto nie było zbyt mokre
- 1 żółtko
- 1/4 litra świeżych jagód
Do wykończenia: gruby perłowy cukier lub gruby cukier brązowy
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy
mleko tak, aby płyn miał ok. 37 st. C - czyli był "ciepły na palec".
Dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia
składników i zostawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do
miski wsypujemy mąkę i sól i wlewamy płynne składniki.
Zagniatamy ciasto - ma być miękkie i gładkie, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
W międzyczasie mieszamy twarożek z żółtkiem. Żółtko dodajemy po to, aby twarożek po upieczeniu był bardziej zwięzły, a bułeczki były "sklejone" i zachowały kształt.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, rozsmarowujemy równomiernie twarożek waniliowy, posypujemy jagodami i zwijamy jak roladę.
Kroimy na plastry około 1,5 - 2 cm grubości rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypujemy cukrem perłowym lub brązowym. Bułeczki w piekarniku mocno rosną, należy zostawić spore odstępy, aby się nie posklejały.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 10-12 minut.
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale są delikatne i dość trudno wziąć je do ręki i zjeść. Po wystygnięciu trzymają fason.
Jak zwykle chciałam przedobrzyć i dałam dwa razy więcej jagód, niż napisałam wyżej w przepisie. Wyszły przepyszne, uwielbiam, kiedy w jagodziankach jest dużo jagód:-) ale trudno było zwinąć ciasto, pokroić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Po wystygnięciu dużo łatwiej było je zjeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz