niedziela, 28 lipca 2013

Placuszki z kabaczka - wersja 2 - w chrupiącej panierce

Kabaczków w tym roku dostatek, dlatego pokażę drugą wersję placuszków z tego smacznego warzywa. Tym razem plastry w chrupiącej panierce.


Składniki
  • 1 duży kabaczek 
  • 2 jajka
  • 100g bułki tartej - ostatnio kupiłam firmy Prymat - okazała się grubiej zmielona niż tradycyjna kupowana w piekarni, ale panierka wyszła z niej rewelacyjna.
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony), zioła ojca Mateusza
  • oliwa do smażenia 

Kabaczka trzeba obrać ze skóry i pokroić na plastry około 1 cm grubości. Następnie wydrążyć gniazda nasienne, aby pozostało coś na kształt oponek. 
Z mniejszych i młodych kabaczków nie ma potrzeby wydrążania nasion - wychodzą wtedy pełne placuszki, a młode nasionka w kabaczku są praktycznie niewyczuwalne.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. 
W jednej miseczce rozkłócamy jajka, w drugim mieszamy składniki panierki, czyli bułkę tartą i przyprawy. 
Plastry kabaczka obtaczamy w jajku i panierce, smażymy z obu stron na złoty kolor. 



Niestety chłoną sporo tłuszczu z patelni, dlatego osuszam je przez chwilę z nadmiaru tłuszczu na na papierowym ręczniku.
Moje dziecko chętnie je te placuszki z ketchupem (jak wszystko z resztą :-), moim zdaniem same smakują rewelacyjnie. 

Gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz