czwartek, 25 lipca 2013

Spaghetti ala Bolognese po mojemu

Mój przepis na pewno sporo odbiega od włoskiego oryginału, ale nam właśnie tak najlepiej smakuje. To danie chyba nigdy nam się nie znudzi.


Składniki:
  • 200g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego wieprzowo-wołowego
  • 500g przecieru pomidorowego z kartonika (moim zdaniem najlepszy jest w Lidlu)
  • przyprawy: świeży czosnek (2-3 ząbki), zioła prowansalskie, szczypta chili, sól do smaku 
  • 50g sera żółtego 
  • na 2 osoby około 200g makaronu spaghetti
Nastawiam jednocześnie 2 garnki - mniejszy na sos i większy z wodą na makaron.
Mięso może być świeże lub mrożone. Mrożone delikatnie podlewam wodą w garnuszku z grubym dnem, jak się rozgrzewa zeskrobuję stopniowo warstwy mięsa. W ten sposób mięso bardzo szybko się rozmraża. 
Podduszam przez chwilę, wlewam przecier pomidorowy, od razu dodaję przyprawy. 
W międzyczasie solę wodę na makaron i wrzucam go do wrzątku. Gotuję wg przepisu na opakowaniu.

Makaron i sos są gotowe jednocześnie.

Na talerze wykładam makaron, posypuję delikatnie startym serem, polewam sosem. Do dekoracji daję jeszcze odrobinę sera i jak akurat mam - 2-3 listki świeżej bazylii.

Jest to danie proste, szybkie i sycące. U nas w domu, jak nie mam pomysłu na obiad to robię właśnie to :-) Dlatego gorąco polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz