Mój przepis na pewno sporo odbiega od włoskiego oryginału, ale nam właśnie tak najlepiej smakuje. To danie chyba nigdy nam się nie znudzi.
Składniki:
- 200g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego wieprzowo-wołowego
- 500g przecieru pomidorowego z kartonika (moim zdaniem najlepszy jest w Lidlu)
- przyprawy: świeży czosnek (2-3 ząbki), zioła prowansalskie, szczypta chili, sól do smaku
- 50g sera żółtego
- na 2 osoby około 200g makaronu spaghetti
Nastawiam jednocześnie 2 garnki - mniejszy na sos i większy z wodą na makaron.
Mięso może być świeże lub mrożone. Mrożone delikatnie podlewam wodą w garnuszku z grubym dnem, jak się rozgrzewa zeskrobuję stopniowo warstwy mięsa. W ten sposób mięso bardzo szybko się rozmraża.
Podduszam przez chwilę, wlewam przecier pomidorowy, od razu dodaję przyprawy.
W międzyczasie solę wodę na makaron i wrzucam go do wrzątku. Gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Makaron i sos są gotowe jednocześnie.
Na talerze wykładam makaron, posypuję delikatnie startym serem, polewam sosem. Do dekoracji daję jeszcze odrobinę sera i jak akurat mam - 2-3 listki świeżej bazylii.
Jest to danie proste, szybkie i sycące. U nas w domu, jak nie mam pomysłu na obiad to robię właśnie to :-) Dlatego gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz