środa, 24 lipca 2013

Placuszki z kabaczka - wersja 1

Jak co roku u Mamy urosło mnóstwo kabaczków,  zostaliśmy obdarowani, więc są placuszki.



Generalnie kabaczki robię na 3 sposoby:
  • placuszki jak ziemniaczane - z kabaczka utartego na tarce
  • krążki z kabaczka w chrupiącej panierce
  • kabaczki nadziewane mięsem.
Dziś delikatne placuszki jak z ziemniaków.

Składniki na placuszki:
  • 1 spory kabaczek
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek mąki 
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Kabaczka obieram ze skóry i wykrawam ze środka miękką część z nasionami. Ścieram na grubej tarce, delikatnie solę, odstawiam na kilka minut, aby puścił sok. Kabaczka delikatnie odciskam, aby nadmiar soku nie pryskał na patelni, kiedy spotka się tam z tłuszczem. 


W trakcie smażenia kabaczki jeszcze puszczają sok, wtedy do surowego ciasta w misce dodaję jeszcze nieco mąki. Dlatego w przepisie jest przedział 4-6 łyżek. Placuszki smażę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, zwykle odsączam przez chwilę na papierowym ręczniku.

Nam smakują po prostu same placuszki, bez dodatków. Można je podawać z ketchupem, śmietaną, sosem czosnkowym, nawet na słodko z dżemem. Są delikatne i neutralne w smaku. 
Dziś na próbę jedną część doprawiłam na patelni chili w płatkach - wyszły ostre - rewelacyjne. 


Gorąco polecam! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz