środa, 3 lipca 2013

Kurczak pieczony z curry i ananasem

Dziś podzielę się sprawdzonym przepisem na pieczonego kurczaka z curry i ananasem. Kurczak jest jednym z najpopularniejszych mięs i dosyć wdzięcznym - trudno tu coś zepsuć :-) Ale żeby nie było nudno, ciągle poszukuję pomysłów na przyrządzenie go. 
Curry i ananas to sprawdzone połączenie, ale jakoś ostatnio o nim zapomniałam, już się poprawiam, bo to naprawdę pyszne!

Potrzebujemy:
  • udka z kurczaka (4-6 sztuk w zależności od potrzeby, apetytu lub wielkości rodziny)
  • puszkę ananasów w plasterkach
  • przyprawy: sól oraz curry
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i zostawiamy na pół godziny. Następnie dosyć obficie obsypujemy curry, lekko wcierając przyprawę. Układamy na blaszce do pieczenia. Na mięsie układamy plasterki ananasa.


Podlewamy sokiem z ananasa.

Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temp. 190 stopni bez termoobiegu, aż skórka się zezłoci.

Taki kurczak dobrze smakuje z ryżem i świeżą sałatą.

Polecam, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz